IPI va ser la primera i és l’única ECAI de l’Estat espanyol acreditada a Costa d’Ivori (març de 2002), tot i que no vam començar la nostra col·laboració efectiva amb el país fins a l’octubre de 2008, com conseqüència de la guerra civil que va patir el país entre el 19 de setembre de 2002 i l’any 2007, moment en el que es van unir els dos bàndols en els que s’havia dividit el país. Durant els anys següents es van reproduir alguns episodis més puntuals de confrontació bèl·lica, però des del 2010 el país sembla haver entrat en una situació de pau definitiva, retornant a poc a poc a l’estabilitat política que tant necessita.
Costa d’Ivori compta amb 18 milions d’habitants. Hi conviuen persones de diferents ètnies, religions i procedències. Coneguda com la Suïssa d’Àfrica per la seva verdor i riquesa, el país actualment mira amb optimisme i esperança el futur, després d’una guerra civil que ningú desitja que es reprodueixi. De fet, fins l’any 2002 era un dels pocs països d’Àfrica en els que mai hi va haver conflictes bèl·lics destacables des de la seva independència, dada històrica molt positiva que avala que la pau definitiva, tant social com militar, és possible i podrà ser indefinida.
Malgrat la seva innegable riquesa en recursos naturals –molts d’ells espoliats pels europeus- i de posseir una de les economies més pròsperes de l’Àfrica negra, encara hi ha molts sectors desfavorits que necessiten ajut i assistència, entre ells la infància.
L’ 1 d’octubre de 2015 Costa d’Ivori va ratificar el Conveni de la Haia de 1993 de protecció de l’infant i cooperació en matèria d’adopció internacional.
L’ 11 de maig de 2016 l’administració ivoriana va decretar una suspensió de l’enregistrament de noves sol·licituds d’adopció, a fi efecte d’implementar la seva nova normativa i estructura per adaptar-se al Conveni de la Haia de 1993.
Al gener de 2019, el país ha aixecat la suspensió de les adopcions internacionals en les sol·licituds d’infants amb necessitats especials. Dos mesos més tard, també ha aixecat la suspensió per a infants de via ordinària.
TEMPS D’ESPERA
Dependrà molt del perfil del menor que consti en l’oferiment de la família, però estimem que el temps d’espera fins a l’assignació es pugui allargar uns 2 anys per a noves sol·licituds.
Cal tenir en compte que entre l’assignació i el viatge poden transcórrer uns 10-12 mesos, o inclús més.
És una estimació orientativa i que està subjecte a múltiples factors que no depenen de l’ECAI i que poden influir-hi de manera molt significativa.
REQUISITS DELS ADOPTANTS
- Parelles (home i dona) amb un mínim de 5 anys de matrimoni (no serveix convivència ni parella de fet). Un dels dos membres de la parella ha de tenir, com a mínim, 30 anys.
- Diferència mínima de 15 anys amb el menor adoptat.
- Es valora molt la relació o coneixement tant del país com del fet adoptiu.
PERFIL DELS MENORS ADOPTABLES INTERNACIONALMENT
Actualment, el país té oberta les vies d’adopció ordinària i la via d’infants amb necessitats especials.
Costa d’Ivori considera infants amb necessitats especials els que, principalment, presenten alguna malaltia crònica com el VIH, dificultats sensorials (problemes auditius o visuals), dificultats motrius, malformacions o malalties congènites de diferent intensitat. També els grups de 2 o més germans i els infants majors de 7 anys.
Les sol·lictuds d’adopció internacional a Costa d’Ivori han d’arribar, com a mínim, als 4 anys i 11 mesos. La gran majoria d’infants adoptables internacionalment tenen més de 2 anys, ja que els nens/es menors d’aquesta edat acostumen a ser adoptats per famílies nacionals.
DOCUMENTACIÓ NECESSÀRIA
- Certificat d’idoneïtat
- Informe psico-social
- Compromís de seguiment post-adoptiu
- Carta de sol·licitud d’adopció (personal)
- Passaport
- Certificat/s de naixement
- Certificat d’esterilitat/infecunditat/infertilitat d’un dels membre de la parella (recomanable).
- Certificat de matrimoni
- Certificat/s de feina o ingresos.
- Poders representant i advocat.
- 2 fotos tipus carnet i 4 ó 5 fotos normals amb la família, amics, etc.
- IPI s’ocupa de tota la legalització dels documents.
TRAMITACIÓ A COSTA D’IVORI
Actualment, a Costa d’Ivori només hi ha la via pública per adoptar un infant i s’exigeix la mediació d’una ECAI.
L’adopció internacional depèn directament de la Direcció de la Protecció de la Infància (DPE), la qual es reuneix en una Comissió cada tres mesos, aproximadament, per assignar els infants adoptables de les quatre pouponnières públiques existents al país a les famílies sol·licitants.
Un cop la família accepta l’assignació es celebra el judici d’adopció al Tribunal Civil del municipi on roman l’infant.
Quan la sentència és ferma, al cap de 30 dies, es tramiten els documents per a la sortida del menor.
El temps d’espera entre l’assignació i el viatge de la família pot allargar-se més de 6 mesos, ja que els tràmits judicials són llargs.
Un cop enllestida tota la documentació, la família es desplaçarà a Costa d’Ivori per recollir l’infant, així com el seu passaport i el llibre de família a l’ambaixada d’Espanya a Abidjan. L’estada de les famílies al país s’estima entre 6 i 7 dies.
La previsió de temps d’espera és de 3 anys en el cas de la via ordinària, podent-se escurçar en la via de necessitats especials (contactar amb l’ECAI).
L’adopció és plena, però és una decisió discrecional del jutge ivorià.
IPI té un representant a la Costa d’Ivori que parla castellà i que acompanyarà les famílies durant la seva estada al país.
EL SEGUIMENT POST-ADOPTIU
Costa de Marfil exigeix informes de seguimient post-adoptiu. El primer any als 6 mesos de l’arribada i posteriorment de manera anual fins als 18 anys.
COST ECONÒMIC
El cost de tot el procés d’adopció (tarifa ECAI, despeses de legalització de l’expedient, projectes de cooperació i despeses del procés a la Costa d’Ivori) és de 17.558,00 .- euros.
En el cas de germans, hi ha un increment de 1.500.- euros.
En aquest import no està inclòs és el viatge i l’estada de la família a la Costa d’Ivori, així com la manutenció de l’infant a l’orfenat des de que és assignat (100 €/mes).
PROJECTES DE COOPERACIÓ I AJUDA
IPI col·labora amb la Direcció de la Protecció de la Infància (DPE) amb l’objectiu d’ajudar les pouponnières públiques, especialment en programes dirigits a infants amb discapacitats i problemes de salut greus. Promovem l’atenció integral i inclusiva d’aquests infants en un projecte actiu des de 2019 centrat en la formació i dinamització professional.