L’associació Iniciativa Pro Infància (IPI) és una entitat sense ànim de lucre fundada el 4 d’abril de 2000, amb seu a Barcelona. Tal i com el seu nom indica, l’objectiu principal d’IPI és la protecció de la infància i, específica però no exclusivament, la mediació en l’adopció internacional, segons els criteris fixats al Conveni de La Haia de Protecció de la Infància de 1993.
IPI és una associació petita, formada bàsicament per professionals de diferents àmbits –psicòlegs, advocats, treballadors socials, pediatres, etc.-, però tots compromesos amb els drets de la infància.
IPI ha estat acreditada per l’Institut Català de l’Acolliment i l’Adopció del Govern de la Generalitat de Catalunya com a ECAI (entitat col·laboradora en l’adopció internacional) i també per la Dirección General de Derechos de la Infancia y de la Adolescencia del Ministerio de Sanidad, Consumo y Bienestar Social d’Espanya, com a organisme acreditat d’adopció internacional. Estem habilitats per desenvolupar la nostra tasca de mediació a Etiòpia, Costa d’Ivori, Kazakhstan, Senegal, Mali, Vietnam, Bulgària, Colòmbia i Bolívia. Un dels nostres trets més característics és haver estat, en la majoria d’aquests països, la primera entitat espanyola en acreditar-se. També hem estat una organització pionera a l’Estat en la mediació d’adopcions d’infants amb característiques i necessitats especials, on hem acumulat una important i molt satisfactòria experiència.
En aquest sentit, a IPI només volem obrir vies on realment pugui ser necessària la nostra presència, on veritablement hi hagi infants desemparats que necessitin uns pares o alguna mesura de protecció en la que puguem aportar el nostre gra de sorra.
La realitat actual és que en la pràctica totalitat de països on es fan adopcions internacionals, sigui per les restriccions imposades pels països o pels avenços assolits en les seves polítiques d’infància, hi ha un excés de demanda d’infants petits i sans adoptables. Per altra banda, ens trobem amb altres perfils (infants majors de 7 anys, grups de germans, nens i nenes amb alguna discapacitat o malaltia…) pels quals és molt difícil trobar-los una família. Sota el nostre parer, és en aquests casos en els que hem d’aprofundir més i millor, on realment ens hem d’implicar les ECAIS, les administracions i la societat, i fer un veritable esforç en tots els sentits.
Pensem que l’adopció internacional és un darrer recurs per als infants desemparats i sense sortida digna al seu propi país. Hem estat i intentarem ser sempre molt curosos a l’hora de col·laborar amb una nova via d’adopció, sobre tot en relació a l’ètica dels procediments i a que es respectin els drets dels infants.
Els professionals que treballem a IPI ens sentim molt afortunats per formar part del projecte d’adopció de les famílies. Valorem moltíssim la seva motivació, la seva paciència davant les dificultats que puguin aparèixer en aquest meravellós viatge i, en la mesura de les nostres possibilitats, sempre mirarem de fer aquest camí el més fàcil i planer possible. També sentim una gran responsabilitat, que ens obliga a preparar adequadament als futurs pares, a guiar-los davant el fet adoptiu i a crear-los unes expectatives que siguin realistes. De la mateixa manera, a IPI ens estimem molt els països amb els quals col·laborem; països plens de dignitat, que fan un acte de generositat al permetre que una família estrangera es faci càrrec de la seva infància més desfavorida.
Volem que el nostre acompanyament no s’acabi amb la consumació de l’adopció. Volem seguir sent un referent per a les famílies i pels infants i joves adoptats internacionalment. En aquest sentit, creiem que la post-adopció és un gran repte en el que també cal aprofundir i avançar, implicant-nos d’una manera activa i compromesa.
Finalment, voldríem acabar aquest punt fent un sincer reconeixement a totes les famílies que hem tingut la sort de conèixer en aquests anys, que han confiat en nosaltres, malgrat hi hagi hagut moments de dificultats i incertesa. El seu suport i la seva paciència, però sobretot l’exemple que ens donen en el seu dia a dia, ens ajuden molt a seguir endavant i a mantenir viva la il·lusió en el projecte.